Przepis kulinarny
Egzotyczna sałatka z kalafiorów Autor: bromba   Data: 06.08.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3755
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

- 2 kalafiory (lub brokuły), - pęczek szczypiorku, - 2 pomidory, - ziarno cedrowe (zastępujemy słonecznikiem lub jakimiś orzeszkami), - 2 łyżeczki ziarenek gorczycy, - 2 łyżki octu winnego, - 2 łyżeczki miodu, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, curry.

Jak przyrządzić?

Kalafior dzielimy na cząstki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Ziarno gorczycy mieszamy z octem w 0,5 dl wody. Dodajemy przyprawy, drobno posiekany szczypiorek i pokrojone na bardzo drobne kostki pomidory i olej. Orzeszki lekko zarumieniamy na suchej (bez tłuszczu patelni). Ostudzone kalafiory polewamy naszą mieszaniną aromatycznych i kolorowych składników z przyprawami. Całość posypujemy orzeszkami.

« Powrót