Przepis kulinarny
Bomba kalafiorowa Autor: bromba   Data: 06.08.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3759
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 60 min. ?

Składniki:

- 1 kalafior, - 1 marchewka, - 1 pietruszka, - 60 dag mielonego mięsa, - 1 jajko, - 1-2 łyżki mąki, - 2 cebule, - 200 ml śmietany, - pieprz, inne przyprawy (majeranek, papryka, rozmaryn, pieprz ziołowy), sól, - 1 sucha bułka, - 5 dag startego żółtego sera.

Jak przyrządzić?

Kalafior myjemy i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez około 10 minut, następnie wyjmujemy z wody (na sito, durszlak). Po lekkim wystygnięciu, dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy na drobną kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec podsmażania dodajemy bardzo drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę i po chwili zdejmujemy z ognia. Mielone mięso dokładnie mieszamy z jajkami, namoczoną i wyciśniętą bułką, 1 łyżką maki, przyprawami oraz podsmażonymi warzywami. Przyprawiamy i solimy do smaku. Żaroodporne naczynko smarujemy olejem. Po środku formujemy "kupkę" mielonego mięsa i wtykamy w nie różyczki kalafiora. Nakładamy warstwę pozostałego mięsa (formujemy coś w rodzaju półkuli). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180-190 °C) na około 35 minut. Po upływie tego czasu, 100 ml śmietany mieszamy z mąką i polewamy tą mieszaniną naszą bombę. Pieczemy dalej - jeszcze przez około 15 minut. Resztę śmietany mieszamy z tartym serem i znów smarujemy naszą bombę - zapiekamy na rumiano w lekko podwyższonej temperaturze.

Jak podawać?

Podajemy np. z ziemniaczkami puree i białym wytrawnym winkiem.

« Powrót