Przepis kulinarny
Dietetyczny sos czosnkowy Autor: Kasiunia   Data: 30.08.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4038
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 20 min. mało

Składniki:

- jogurt naturalny - tyle, ile sosu potrzebujemy, - 1 lub 2 ząbki czosnku, - sól, pieprz, - keczup, - musztarda (do smaku), - oregano i/lub zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić?

Czosnek rozgnieść w moździeżu dwa albo trzy razy, aby wycisnąć jak najwięcej soku; rozgnieciony miąż i sok dodać do jogurtu; następnie dodać sól, pieprz, musztardę, keczup (odrobinę) i zioła; wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 10 minut pod przykryciem.

Uwagi:

Im bardziej posiekany czosnek, tym lepszy sos.

« Powrót