Przepis kulinarny
Chłodnik Autor: Zitronelius   Data: 30.08.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4039
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

- jogurt naturalny, - czosnek granulat, - rzodkiewka, - ogórek świeży, - koper, - sól, - pieprz biały.

Jak przyrządzić?

Jogurt wlewamy do miski, nastepnie trzemy na drobnej tarce rzodkiew i ogórek (ogórka nie obieramy ze skórki, tylko dokładnie myjemy). Koper drobniutko siekamy, wsypujemy czosnek, cały czas mieszając, aż poczujemy delikatny zapach czosnku. Sól i pieprz do smaku.

Potrzebne przybory:

Pałka druciana, miska, bulionerka.

Uwagi:

Chłodnik podajemy w bulionerce ozdobiony mniejszą ćwiartką cytryny i listkiem pietruszki:) Polecam wcześniej potraktować swoje kubki smakowe białym greckim winem, a i jeszcze jedno - chłodnik można podawać z krewetkami: kilka sztuk na wierzchu.

« Powrót