Przepis kulinarny
Spaghetti z tuńczykiem Autor: Lukasz   Data: 05.12.2002
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=410
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-3 porcje ? zł średni 35 min. ?

Składniki:

- czosnek (4 ząbki), - oliwa, - suszone ostre papryczki, - pasta anchovis, - czerwone wino, - bazylia, - pomidory z puszki (2-3 małe puszki), - tuńczyk (1-2 puszki).

Jak przyrządzić?

Przysmazyc grubo posiekany czosnek i skruszone 3-4 papryczki na olivie z oliwek. Jak czosnek zacznie miec zlotawy kolor, dodac lyzke pasty anchovis, zmieszac. Nastepnie podlac winem czerwonym i na wiekszym ogniu poczekac chwilke az odparuje. Nastepnie dodac 2-3 male puszki pomidorow i gotowac przez 20-30 minut na srednim ogniu. Nastepnie wylaczyc gaz i dodac tunczyka, dobrze wymieszac. Po ugotowaniu makaronu dodac sos do i gotowac ostatnia minute sos w makaronie. Posypac swieza bazylia, przed podaniem. Suszona bazylie gotowac z sosem.

Jak podawać?

Koniecznie podać z czerwonym winem.

Uwagi:

Najistotniejsza jest pierwsza faza przygotowania, tak zwana baza sosu. Czosnek nie moze byc zbyt swiezy przed podaniem pomidorow, ale tez nie mozna go przypalic. W przypadku braku malych suszonych papryczek, dodac pieprz kajenski (1 plaska lyzeczke). Wersja ktora podaje jest raczej pikantna (tak lubie), ale mozna zmniejszyc ilosc przypraw.

Czas przygotowania:

Bardzo szybko sie robi, niezwykle smaczne. Wszystkie skladniki mozna przechowywac dlugo.

« Powrót