Przepis kulinarny
Prosta sałatka kalafiorowa Autor: Dorota   Data: 14.09.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4168
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6-8 5 zł średni 20 min. ?

Składniki:

- główka kalafiora, - 4-5 jajek w zależności od wielkości kalafiora, - 2 jabłka, - puszka kukurydzy, - ok. 5-10 cm pora, - sól, - pieprz, - majonez.

Jak przyrządzić?

Kalafior gotować w lekko osolonej wodzie, aż do uzyskania średnio twardej konsystencji (nie rozgotować), po ugotowaniu poodcinać różyczki. Jaja ugotować, pokroić w kostkę. Kukurydzę - odsaczyć. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku dodać majonez, ok. 2-3 łyżek, w zależności od ilości sałatki. Super przekąska.

Uwagi:

Można również dodać pokrojoną wędlinkę, najlepiej wędzoną, ale niekoniecznie i tak będzie pyszne.

« Powrót