Przepis kulinarny
Biały barszcz Autor: Kacper   Data: 22.09.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4232
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
12 40 zł średni 60 min. ?

Składniki:

- 1,5 litra rosołu (np z rosołków Knorra), - 1 kg dobrej kiełbasy pokrojonej w plasterki, - 20 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w talarki, - 2 słoiczki chrzanu (minimum), - śmietana 30%.

Jak przyrządzić?

Ugotuj rosołu /może być z rosołków Knorra/, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki, jajka, zagotuj. Następnie do barszczu dołóż słoiczek chrzanu, pieprz i sól do smaku - zagotuj. Przed podaniem barszczu na stół dołóż jeszcze 3/4 słoiczka chrzanu do gara i średnią śmietanę 30%- zagotuj. Będzie tego jadła 6 litrów - podaję tak dużą porcję bo najczęściej gotuje go na święta dla rodziny. Życzę smacznego.

Potrzebne przybory:

Garnek minimum 8-litrowy.

Jak podawać?

Przed podaniem każdorazowo winno się dodać chrzanu do garka z zupą.

Uwagi:

Podaję ten przepis, otrzymany od Ewy, która nas wielokrotnie podejmowała, tym barszem. Barszcz jest naprawdę cudowny w smaku. Nie ma nic lepszego zwłaszcza na dzień po...

Czas przygotowania:

Nalezy gotować do momentu rozgotowania się żółtek.

« Powrót