Przepis kulinarny
Pomidor z tuńczykiem i rzeżuchą Autor: Agnieszka   Data: 23.09.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4239
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
8 ? zł średni ? min. ?

Składniki:

1) Pomidory - 4 szt. 2) Tuńczyk w zalewie - 2 puszki 3) Cebula - 1 średnia 4) Majonez 5) Oliwa z oliwek 6) Sól 7) Pieprz 8) Bazylia (najlepiej świeże) 9) Oregano (najlepiej świeże) 10) Czosnek 11) Sok z cytryny 12) Rzeżucha lub koper

Jak przyrządzić?

Przyrządzić sos: oliwę z oliwek połączyć z kilkoma kroplami soku z cytryny, solą, bazylią, oregano i czosnkiem - wg własnego gustu. Wstawić do lodówki. Pomidory wydrążyć. Środek nie będzie potrzebny, więc można zjeść lub inaczej zagospodarować :) Tuńczyka po odlaniu wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i drobno posiekaną cebulką, tak aby storzyć pastę. Nałożyć do pomidorów. Wierzch każdej połówki posypać dużą ilością rzeżuchy lub kopru. Połówki nafaszerowanych pomidorów podawać na dużych talerzach, polane sosem i posypane wokoło grubo zmielonym pieprzem.

Jak podawać?

Połówka pomidora na talerzu obiadowym,posypana rzeżuchą, polana sosem. Brzegi talerza posypać ziołami lub grubo zmielinym pieprzem.

Uwagi:

Przed podaniem, o ile składniki nie były zimne, powinno się wstawić nasz starter do lodówki. Wygląda efektownie i jest pyszne!

Czas przygotowania:

Sos podczas próbowania może wydawać się mało ciekawy jednak jak postoi w lodówce i w połączeniu z pomidorami jest wyąmienity! Tylko uwaga z cytryną!

« Powrót