Przepis kulinarny
Makaron z brokułami Autor: Anka   Data: 13.12.2002
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=433
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

- paczka makaronu np. kokardki, - 4-5 ząbków czosnku, - łyżka oleju, - 2 brokuły - sol.

Jak przyrządzić?

Brokuły (za wyjatkiem łodyg) podzielic na czesci. Wrzucamy na wrzątek na 2-3 min (nie dłuzej, brokuły nie moga byc rozgotowane, a wrecz maja byc lekko twarde)- odcedzamy. Makaron ugotować aldente (osolic go w trakcie gotowania do smaku), czyli nie rozgotować. Na patelni rozgrzac tłuszcz i wrzucic rozgnieciony czosnek. Nastepnie dodac brokuły ( na około 2 – 3 minuty). Na samym koncu dodac makaron – takze na 2 3 minuty).

Jak podawać?

Podawac na goraco - do mies - lub jako danie oddzielne.

Uwagi:

Makaron mozna na koncu - ale nie koniecznie - posypac startym parmezanem. To zalezy od gustu.

« Powrót