Przepis kulinarny
Klopsiki w sosie pieczarkowym Autor: terenia   Data: 10.10.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4403
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

- 25 dag pieczarek, - 50 dag mielonego mięsa, - 1 czerstwa bułka, - 1/2 szklanki mleka, - jajko, - cebula, - tłuszcz do smażenia, - pieprz ziołowy, - sól.

Jak przyrządzić?

Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć i razem z cebulą zemleć w maszynce lub (cebulę bardzo drobno pokroić), połączyć z mięsem, osolić, dodać jajko, trochę pieprzu, wyrobić na pulchną masę. Uformować kulki o średnicy 4 cm, obtoczyć w mące, smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone klopsiki układać w rondelku. Usmażyć pokrajane pieczarki, wrzucić do rondelka z klopsikami, podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Podawać z ziemniakami i warzywami (z kalafiorem, marchewką, czerwoną kapustą) lub surówką z kiszonej kapusty. W razie potrzeby można zagęścić mąką z wodą. Ja dodaję jeszcze troszeczkę słodkiej śmietany.

« Powrót