Przepis kulinarny
Niby Pizza Autor: Domika   Data: 21.10.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4504
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 5 zł średni 20 min. średnio dużo

Składniki:

- chleb, - mrożona mieszanka warzywna (polecam "Warzywa na patelnię"), - kilka pieczarek, - czosnek, - cebula, - jajo, - ser, - pomidory, - sól, - pieprz, - przyprawy prowansalskie, - olej.

Jak przyrządzić?

Chleb - taki już 2-dniowy kroimy na kromki i okrajamy tak by pasował do naszej patelni, na innej pateni na oleju szklimy cebulkę pokrojoną w półkrążki, dodajemy 2 ząbki wyciśnietego przez praskę czosnku, dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, wszystko pitrasimy na dość sporym ogniu, następnie dodajemy mieszankę warzywną - (wszystkie skadniki powinny być jędrne), przypawiamy pieprzem, solą i przyprawami do swojego smaku. Na patelni (najlepiej teflonowej) układamy chleb, i wykładamy na niego farsz,zalewamy rozbełtanym i pososlonym jajem (można dodać więcej), a na wierzchu układamy plastry pomidorów i posypujemy wszystko startym serem i możemy jeszcze posypać np. oregano.

Potrzebne przybory:

Patelnia z przykrywką (lepsza teflonowa).

Jak podawać?

Jak pizzę na dużym talerzu i ketchupem oczywiście.

Uwagi:

Potrawę zapiekamy na wolnym ogniu pod przykryciem. Jest to alternatywa pizzy, gdy nie chce nam sie bawić z robieniem ciasta. NAPRAWDĘ PYSZNE!

Czas przygotowania:

Przygotowanie zajmuje naprawdę chwilkę, ale może sie ona dłużyc gdy juz potrawa jest na patelni a my jesteśmy coraz bardziej głodni (to przez ten zapach).

« Powrót