Przepis kulinarny
Domowa pizza Autor: irek-t   Data: 26.10.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4555
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 5,5 zł średni 15 min. średnio dużo

Składniki:

- 3 dkg drożdzy, - 0,5 szklanki wody, - łyżeczka soli, - jajko, - oliwa, - szczypta bazyli, - mąka, - i wszystko co na wierzch wg uznania.

Jak przyrządzić?

Ciasto bo to jest chyba główny mankament pizzy i osób które ją przygotowują. Do miski wsypać sobie łyżeczkę soli, wbić jajko, nabrać 0,5 szklanki wody i rozrobić w tym drożdze, po czym wlać do miski, dodać do tego łyżkę oliwy, dosypać mąkę i wyrabiać, mąkę wsypywać na "oko", aż ciasto zacznie odstawać od ręki i wyrobi się na jednolita masę; tak wyrobione ciasto rozłożyć na blasze i palcami uformować. Cała reszta: ja ciasto smaruję koncentratem i majonezem, posypuje odrobiną bazyli - to daje ten smak z pizzerii, a reszta to już moze być kompozycja dowolna każdego: co masz to wrzucasz i posypujesz serem :-) Ja daję wędlinkę, pieczarki, cebulkę, paprykę - wszystko wrzucam na surowo i posypuje serem. Tak przygotowaną pizze zostawiam do wyrośnięcia.

Uwagi:

Samo przygotowanie takiej pizzy to jakieś 15 min. Aaa, ta ilość ciasta jest na pizzę o średnicy 50 cm.

« Powrót