Biały sos do ryżu, słodko-kwaśny
Autor: nala
Data: 05.11.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4644
|
Porcje: |
Koszt: |
Trudność: |
Czas: |
Kaloryczność: |
4 |
? zł |
średni |
30 min. |
średnio dużo |
|
Składniki:
- 0,5 litra rosołu,
- cukier i sok z cytryny do smaku,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1 żółtko,
- małe opakowanie rodzynek.
Jak przyrządzić?
Rosół:
Gotując warzywa (marchewka, pietruszka, seler) ucieram na tarce. Do rosołu dodać rodzynki. Mąkę, żółtko i trochę rosołu wymieszać tak żeby nie było grudek podgrzewając dodać do reszty rosołu następnie dodać masło, cukier, sok z cytryny. Według upodobania ja dodaję sok z całej cytryny.
Jak podawać?
Podawać do ryży i pieczonego kurczaka.
|
Czas przygotowania:
Trzeba uważać, by sos się nie zwarzył przy dodawaniu soku z cytryny.
|
« Powrót
|
|
|