Przepis kulinarny
Biały sos do ryżu, słodko-kwaśny Autor: nala   Data: 05.11.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4644
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni 30 min. średnio dużo

Składniki:

- 0,5 litra rosołu, - cukier i sok z cytryny do smaku, - 2 łyżki mąki, - 2 łyżki masła, - 1 żółtko, - małe opakowanie rodzynek.

Jak przyrządzić?

Rosół: Gotując warzywa (marchewka, pietruszka, seler) ucieram na tarce. Do rosołu dodać rodzynki. Mąkę, żółtko i trochę rosołu wymieszać tak żeby nie było grudek podgrzewając dodać do reszty rosołu następnie dodać masło, cukier, sok z cytryny. Według upodobania ja dodaję sok z całej cytryny.

Jak podawać?

Podawać do ryży i pieczonego kurczaka.

Czas przygotowania:

Trzeba uważać, by sos się nie zwarzył przy dodawaniu soku z cytryny.

« Powrót