Przepis kulinarny
Karp pieczony Autor: Jerzy M.   Data: 22.12.2002
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=475
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

- 1 karp (1,5 - 2,0 kg), - sól, - cytryna, - 1 kostka masła, - parę obranych ziemniaków (marchewek).

Jak przyrządzić?

Karpia wypatroszyć, umyć, oszuszyć. Natrzeć delikatnie (wewnątrz i zewnątrz) solą i pieprzem. Skropić cytryną. Odstawić na 1-2 godz. Karpia ustawić na brytwance posiłkując się obranymi ziemniakami lub innymi warzywami tak aby zajął on pozycję "naturalną" tzn. taką jaką zajmuje pływając w wodzie. Polać z zewnątrz roztopionymm wcześniej masłem. Wstawić do ogrzanego piekarnika (ok. 200 C) i piec ok. 60 min. stopniowo zmniejszając temperaturę i podlewając od czasu do czasu masłem.

Uwagi:

Do pieczenia użyć w miarę "elegancką" brytwannę, gdyż aby nie zrujnować widowiskowej konstrukcji, karpia podaje się na stół bez przekładania na półmisek. Porcjować za pomocą widelca, zeskrobując z kręgosłupa odpowiednią część ryby. Wadą potrawy jest nielegancki widok po zdjęciu mięsa ryby. Ziemniaki (lub inne warzywa) stanowiace konstrukcję ryby nadają się również do spożycia(ukłon w stronę jaroszy).

« Powrót