Przepis kulinarny
Boeuf Strogonoff a`la Maja Deluxe Autor: Maja   Data: 05.12.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4943
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
ok. 10 40 zł średni 120 min. wysoka

Składniki:

- 50 dkg wołowiny b/k - 50 dkg wieprzowiny b/k - 20 dkg surowego boczku wędzonego b/k - 3 małe papryki w różnych kolorach - 40 dkg pieczarek - 1 koncentrat pomidorowy - 2 duże pomidory - 3 duże ogórki konserwowe - 1 duża cebula - 4 ząbki czosnku - 3 łyżki mąki - kostka rosołowa - olej - sól - papryka - pieprz - czosnek granulowany

Jak przyrządzić?

1. Wołowinę i wieprzowinę pokiroić w kostkę. Żeby mięso bylo bardziej kruche, można je 24 godziny wcześniej zamarynować w oleju z papryką w proszku, pieprzem i granulowanym czosnkiem (nie solić, gdyż mięso stanie się twardawe). 2. Mięso przełożyć do dużego garnka i obrumienić na oleju (nie dodawać oleju, jeśli było wcześniej marynowane). Zalać ok. 1 litrem wody przegotowanej, dodać kostkę rosołową i przyprawy. Dusić do czasu, aż mięso będzie miękkie. 3. W międzyczasie, obrać i pokroić w plasterki pieczarki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pokroić w kostkę cebulę, dodac do pieczarek, lekko podrumienić. Dodać do mięsa. 4. Pokroić w kostkę boczek. Dodać do garnka. 5. Obrać czosnek. Przeciskając przez praskę, dodać do garnka. 6. Pokroić w plasterki ogórki konserwowe, dodać do garnka. 7. Pomidory zalać wrzątkiem i zdjąć skórkę (można dodać pomidory z puszki). Pokroić w drobna kostkę. Podsmażyć na patelni razem z koncentratem pomidorowym do czasu odparowania wody i uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Dodać do garnka. 8. Papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić w grubą kostkę. Dodać do garnka. 9. Gdy papryka zacznie robić się miękka, rozrobić w niewielkiej ilości wody mąkę i zagęścić całość. 10. Zagotować i gotowe. :-)

Jak podawać?

Podawać można z ziemniakami, które dodaje się w połowie gotowania potrawy. Można również, po zrobieniu całości, podsmażyć na maśle, pokrojoną w kostkę bagietkę z dodatkiem czosnku granulowanego i dodać ją do każdej porcji na talerzu.

Uwagi:

Wody podczas dodawania składników należy dolewać jeśli potrawa robi się za gęsta.

« Powrót