Przepis kulinarny
Sos czosnkowy z serem feta Autor: BeAr   Data: 06.12.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4981
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 15-20 min min. ?

Składniki:

- 2-4 średnie ząbki czosnku; - 0,5L śmietana lub jogurt naturalny; - ser FETA (okolo 1/2, moze być wiecej bedzie bardziej gęsty); - sól, pieprz. opcjonalnie: - papryka w proszku (słodka lub ostra, wedle uznania); - oregano; - koperek.

Jak przyrządzić?

Obrany, wyciśnięty czosnek dodajemy do miseczki z serem feta i śmietaną (bądź jogurtem naturalnym) i mieszamy w mikserze (jeżeli ktoś nie lubi brudzić naczyć a tym bardziej ich zmywać, tak jak ja:), to może zrobić to łyżką lub widelcem) doprawiamy do smaku pieprzem i solą (z solą bym nie przesadzał ponieważ ser feta jest już bardzo słony). Sos sam w sobie jest już pyszny, ale proponuję dodać do niego ostrą paprykę aby wprowadzić trochę pikanterii oraz oregano lub koperek. Przykryć sos folią aluminiową albo jakimś wieczkiem i odstawić na 10-15 min. GOTOWE! Smacznego :)

Jak podawać?

Sos najlepiej smakuje z frytkami, mięsem z grilla, duszonymi żeberkami :) oraz pizzą. POLECAM! Palce lizać:)

« Powrót