Przepis kulinarny
Bigos węgierski Autor: Milla   Data: 20.12.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5099
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej, 3 cebule, 15 dkg boczku wędzonego, 50 dkg kiełbasy, 1 szkl. ryżu, 1 szkl. kwaśnej gęstej śmietany, 1 szkl. rosołu, łyżka masła, łyżeczka ostrej mielonej papryki

Jak przyrządzić?

Kapuste przepłukać, odsączyć, posiekać, włożyć do rondla z pokrojonym w kostkę boczkiem, zalać rosołem i ugotować. Ryż ugotować na sypko. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, wymieszać z kapustą. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać warstwami: ryż, pokrojoną w kostkę kiełbasę i kapustę. posypać solą i papryką, zalać śmietaną i zapiekać ok. godziny.

Jak podawać?

Świetnie smakuje odgrzewany na drugi dzień.

« Powrót