Przepis kulinarny
Zapiekanki Autor: ANIAkotek   Data: 30.12.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5190
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

30 dag pieczarek, 2 - 3 duże bułki (najlepiej "szwedki"), kawałek średnio tłustej szynki (ok 2-3 plasterki na zapiekanke), masło, ser, sól i pieprz do smaku, ketchup

Jak przyrządzić?

1. pieczarki zetrzeć na tarce na jak najmniejsze wiórki, lekko zagnieść z solą i pieprzem 2. szynkę pokroić w małą kostkę 3. bułki przekroić, posmarować masłem, na środku położyć szynkę; następnie położyć na tym pieczarki - na to jest specjalny sposób - pieczarki ułożyć tak, aby wyglądały jak góra bułki 4. zapiekanki włożyć do piekarnika (ok. 180 stopni) na 10 min 5. wyjąć zapiekanki, posypać serem i zostawić je w nagrzanym piekarniku do czasu aż ser się stopi 6. najlepiej smakują z pikantnym ketchupem z Włocławka

Potrzebne przybory:

nóż, tarka z drobnymi oczkami, deska do krojenia i piekarnik :)

Uwagi:

Ukradłam ten przepis chłopakowi mojej koleżanki :) Zapiekanki są pyszne, bardzo dobrze smakują też bez mięsa. Polecam! Myślę, że 2 bułki to dobra porcja dla jednej osoby. Danie naprawdę bardzo sycące

« Powrót