Przepis kulinarny
Imprezowy dip czosnkowy Autor: domika   Data: 04.01.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5223
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
miseczka starczająca na imprezę 4 zł średni ? min. bardzo mała

Składniki:

duży kubek jogurtu naturalnego, pół kostki sera białego (może być więcej, 2 ząbki czosnku (jak ktoś lubi czosnek tak jak ja może dać wiecej), sól, pieprz, szczypta papryki chili, trochę parmezanu do smaku

Jak przyrządzić?

Cóż, to bardzo proste. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy ser i dobrze rozgniatamy widelcem (można też zmiksować jak się komuś chce), sos powinien być w miarę gładki i o konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy zmiażdzony czosnek, sól, pieprz i paprykę i na końcu trochę parmezanu.

Potrzebne przybory:

miseczka, widelec, wyciskarka do czosnku.

Jak podawać?

w miseczce obok chipsów, na pewno szybko zniknie.

Uwagi:

dip świetny do chipsów ale też do wędlin, pieczywa. Generalnie pasuje do wszystkiego, ale na zimno. Pyszota, wielbiciele czosnku będą zachwyceni.

« Powrót