Przepis kulinarny
Ananas nadziewany Autor: słodka_brunetka   Data: 10.01.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5277
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 90 min. ?

Składniki:

1 ananas, cukier puder, skórka i sok z 1 cytryny, 1 banan, bita śmietana, likier bananowy.

Jak przyrządzić?

Ananasa przekroić wzdłuż, miąższ ostrożnie wyjąć nożem wraz z sokiem (rozgnieść widelcem). Wnętrze obu połówek ananasa posypać cukrem i włożyc do lodówki. Miąższ wymieszać z cukrem, tartą skórką cytrynową i rozgniecionym bananem, włożyć do rondla i gotować 5 minut. Po wystudzeniu dodać do masy sok cytrynowy i bitą śmietanę, przyprawić likierem bananowym i zamrozić w zamrażarce. Zamrożoną masę włożyć do połówek i zaraz podawać.

Potrzebne przybory:

Duży ostry nóż.

« Powrót