Przepis kulinarny
Brokuły w sosie czosnkowym Autor: Jonka   Data: 07.01.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=538
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 5-6 zł średni 10-15 min. ?

Składniki:

- brokuły, - 2-3 ząbki czosnku, - gęsta śmietana, - żółty ser.

Jak przyrządzić?

Swieze brokuly:nalezy odciac kwiaty z jak najdluzszymi lodygami (czyli wszystko, oprocz twardej lodygi), w przypadku mrozonych wystarczy 1 paczka. Nagrzewamy piekarnik do ok. 150 stopni. Brokuly wrzucamy na wrzaca wode (woda nie musi byc solona)i gotujemy je 3-5 min. nastepnie odcedzamy. Do smietany dodajemy zmiazdzony czosnek (ilosc wedle uznania)i jesli ktos lubi szczypte dobrego curry, ser scieramy na tarce lub tniemy go w cienkie plasterki. Odcedzone brokuly ukladamy blisko siebie na blasze i polewamy smietana (najlepiej na same kwiaty omijajac lodygi) iposypujemy wszystko startym serem. Tak przygotowane brokuly zapiekamy w piekarniku doslownie przez pare min. do poki ser sie nie rozpusci - gotowe.

Jak podawać?

Podawac na goraco, najlepiej z goraca bagietka, tostami lub po prostu jako czesc skladowa drugiego dania.

Czas przygotowania:

To danie jest bardzo proste do przygotowania, za to niezwykle smaczne i berdzo efektowne.

« Powrót