Przepis kulinarny
Lasagne a la bolognese Autor: Beni   Data: 24.01.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5424
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 180-200 min. ?

Składniki:

Per 4 - 6 persone - Ingrediencje (ragù): - 1 cebula - 1 marchewka - łodyga selera naciowego - Gr. 200 mielonej wołowiny - Gr. 100 mielonej wieprzowiny - Gr. 70 oliwy lub masła - Puszka pomidorów 400g w zalewie bez skórki czyli "pelati" lub tyle samo świeżych oskórkowanych, w ostateczności przecier czy też koncentrat pomidorowy (choć koncentratu nie polecam, ma zbyt barbarzyński smak) - Szklaneczka czerwonego wytrawnego wina - Sól i pieprz Ingrediencje (beszamel): - Lt. ½ mleka - Gr. 50 masła - Gr. 40 mąki - Sól, pieprz najlepiej biały, gałka muszkatołowa _________________________ Makaron lasagne kupiony tudzież własnej produkcji

Jak przyrządzić?

Procedimento: Pokroić wżywa drobno i obsmażyć na oliwie, dodać mięso i smażyć aż nabierze koloru. Doprawiać solą i pieprzem, podlać winem i czekać aż odparuje, dodajesz pomidory i podlewasz wodą lub rosołem (może być z kostki) w razie konieczności. Dusić na wolnym ogniu 3 do 3,5 godz. Jak masz zrobione ragu` to zabierz się za robienie beszamelu, rozumiem że w międzyczasie podgotowałaś makaron i przygotowałaś naczynie do zapiekania? W rondlu rozpuszczasz masło i jak się zacznie pienić dosypujesz mąki i mieszasz, najlepiej rózgą (nie palcem) co by się grudki nie zrobiły, robisz tzw. jasną zasmażkę - wystarczy że się mąka rozpuści, następnie dolewasz stopniowo zimnego mleka ciągle mieszając gotujesz parę minut, doprawiasz solą, pieprzem i gałką jak posiadasz. Teraz czas na finalizację: na dno naczynia wylewasz troche beszamelu następnie warstwę makaronu, na makaron ragu` a na ragu` znowu beszamel a po nim ser, znowu warstwa makaronu, ragu` beszamel i ser; i tak aż do wyczerpania ingrediencji, wierzch posypujesz hojnie serem (najlepiej jak to jest parmezan - nie obowiązkowo parmezan) i do piekarnika, czas zapiekania jest oczywiście relatywny, wszystko zależy jakiego makaronu użyjesz - koło 20 min w 180 stopniach. BUON APPETITO!!!!!

« Powrót