Przepis kulinarny
Kapuśniak bez mięsa Autor: wolny   Data: 30.01.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5492
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
10 2 zł średni 30 min. ?

Składniki:

- 0.5 kg kapusty kiszonej [0.7zl] - 0.3 kg ziemniakow [0.25zl] - 3 zabki czosnku [0.2g] - pol malej cebuli [0.2zl] - jakas "przyprawa do zupy" zamiast kostek/miesa - pieprz - ziele angielskie - majeranek - 4 listki laurowe - sol - olej - maka - woda

Jak przyrządzić?

Kapuste gotujemy z mala iloscia wody. Tak jakbysmy robili zwykla kapuste. Nastepnie dodajemy przyprawy/pokrojone zabki czosnku i gotujemy wszystko przez jakies 10 minut. Po 10 minutach dolewamy wody do zadanej ilosci zupy. Dosypujemy "przyprawy do zupy" [1 lyzka]. W miedzyczasie gotujemy ziemniaki, wazne by sie nie rozgotowaly. Nastepnie odcedzamy je do garnka, wlewamy troszke oleju, dodajemy troszke pieprzu, soli oraz pokrojona cebule. Wszystko ladnie podsmazamy przez 2 minuty by sie cebulka zarumienila i wrzucamy zawartosc garnka do zupy. Zuper dokladnie mieszamy i doprawiamy do smaku.Zageszczamy maka. Gotujemy jescze kilka minut i podajemy :)

Uwagi:

Przepis mega prosty i szybki w wykonaniu. Nie zawiera miesa co poniktorzy uznaja za plus. Wszystko jest naturalne i wiemy co jemy :) Polecam ta zupke studentom gdyz notorycznie nie maja oni kasy :) :P To moj pierwszy kapusniak w zyciu i szczerze mowiac wszystko improwizowalem ale wyszedl naprawde smaczny :)

Czas przygotowania:

« Powrót