Przepis kulinarny
Cukinia a la M Autor: Martana   Data: 30.01.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5499
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
ok. 6 ? zł średni 120 min. niska

Składniki:

- duza cukinia, ok. 2 kg, - pol kilo mielonego miesa wolowego, - 4 papryki, zielona,zolta, czerwona i malenka czuszka, - puszka pomidorow bez skorki, - pieprz, sol, ziola prowansalskie, - 2 duze cebule, - kilka zabkow czosnku (wedle uznania), - pol kilo pieczarek, - oliwa

Jak przyrządzić?

Cukinie cieniutko obieramy, przecinamy na pol wzdluz, wyskrobujemy pestki i okalajace je "gluty", lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy. Mieso smazymy na oliwie mieszajac na patelni az tylko straci czerwony kolor, tez w trakcie smazenia lekko przyprawiamy. Umyte pieczarki kroimy w kostke, papryki patroszymy z bialych czesci i pestek i kroimy (czuszke bardzo drobno), reszte w kostke. Czosnek i cebule tez siekamy. Usmazone mieso wrzucamy do miski, na pozostalym tluszczu smazymy kolejne skladniki, czyli cebule z czosnkiem, pieczarki rozciapciane pomidory z puszki. Wszystko wrzucamy do miski z miesem, pokrojona papryke (niesmazona) rowniez. Mieszamy dokladnie, dodajemy przyprawy wedle uznania, ewentualnie troszke oliwy. Farsz (najlepiej po sprobowaniu) wkladamy na dolna polowe cukinii, powinien sie zmiescic caly, z gorka :-) Przykrywamy wierzchem cukinii, polewamy odrobina oliwy i w naczyniu zaroodpornym z pokrywka wkladamy do piekarnika nastawionego na ok. 150 stopni. Cukinia jest gotowa gdy widelec gladko wchodzi w owoc ale cukinia sie nie rozpada, zajmuje to ok. godziny (pieczenie, nie klucie).

Potrzebne przybory:

patelnia, naczynie zaroodporne, dobry smak

Jak podawać?

Po lekkim wystygnieciu kroic w plastry jak pieczony schab, nie potrzeba zadnych dodatkow, moze kieliszek dobrego wina, smacznego!

Uwagi:

Farsz pasuje zarowno do cukinii jak i do faszerowanej papryki i nalesnikow. Skladniki smazone przed mieszaniem nadzienia musza serio sie pozbyc wody, bo cukinia i papryki dadza wystarczajaco duzo wody.

Czas przygotowania:

godzina na smazenie, godzina na duszenie :-)

« Powrót