Przepis kulinarny
Zapiekanka z beszamelem Autor: bzyk   Data: 13.02.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5664
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-3 12 zł średni 60 min. duzo

Składniki:

- 2 pomidory - 2 marchewki - maly brokul lub 0.5 opakowania mrozonych - szynka - zolty ser - ziola prowansalskie sos beszamelowy: - 2 łyżki masła - lyzka mąki - szklanka mleka - sól - pieprz - gałka muszkatolowa

Jak przyrządzić?

Marchewke obrac, pokroic w plastry (1-2 cm), podgotowac ale musi byc twardawa, brokuly ugotowac, także aldente (mozna razem z marchewka, tylko pozniej wrzucic, wode osolic) pomidory i szynke (wedle uznania) pokroic w grubą kostke, zetrzeć ser. Przygotowac sos: rozpuscic masło, dodac make, mieszając wlewac mleko, przyprawić sola, pieprzem i galka. Tortownice wysmarowac maslem, polac 3 lyzkami sosu, polozyc marchew na nią brokuly, pomidory i szynke. Posypac ziolami, polac sosem i posypac serem. Zapiekac w temp. 180 stopni ok. 25 minut, podawac z bulkami.

Uwagi:

Danie mozna zapiec w naczyniu zaroodpornym, ale goraco polecam tortownice, w naczyniu wyjdzie jakby bardziej ugotowane a nie pieczone. Zycze smacznego :)

« Powrót