Przepis kulinarny
Zapiekanka z brokułami Autor: Basia   Data: 18.02.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5726
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

brokuły, pieczarki, szynka, makaron, czosnek, jogurt, śmietana, ser żółty, pieprz i sól do smaku, olej lub oliwa do smażenia

Jak przyrządzić?

Ugotować brokuły w lekko osolonej wodzie (brokuły powinny być pół twarde), odcedzić, pieczarki przesmażyć z małą ilością oleju lub oliwy. Osolić pieczarki, żeby puściły sok i odparować jak największą ilość wody. Makaron ugotować al dente (kształt dowolny, choć najlepiej wyglądają kokardki), przygotować sos (jogurt naturalny mieszamy z kwaśną śmietaną, dodajemy dużo świeżego czosnku, pieprzu i sól do smaku). Kroimy szynkę w dość grubą kostkę. Naczynie żaroodporne nalezy wysmarować tłuszczem. W naczyniu układamy warstwowo makaron, szynkę, podlewamy wcześniej przygotowanym sosem, następnie pieczarki i brokuły, znowu podlewamy sosem, jeśli naczynie jest dość wysokie warstw może być dowolna ilość. na sam wierzch podlewamy resztką sosu i posypujemy obficie żółtym serem. zapiekać około 15-20 minut.

Uwagi:

Dla urozmaicenia zapiekanki możemy połączyć brokuły z kalafiorem, jeśli dodamy pomiędzy warstwy żółty ser wtedy zapiekanka będzie bardziej ciągnąca :) Szynka jest najlepsza typu "konserwowa"

Czas przygotowania:

samo zapiekanie trwa 15-20 minutek

« Powrót