Przepis kulinarny
Grochówka przecieranka Autor: Malgorzata   Data: 22.02.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5779
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
ok. 6 10 zł średni ok. 60 min. ?

Składniki:

- wywar rosolowy - 0,5 kg grochu luskanego - majeranek, sól - 0,25 dkg boczku wedzonego - lyzka masla - pól starszej bulki dlugiej (nie twardej)

Jak przyrządzić?

Wczesniej przygotowac wywar lub rozpuscic kostki rosolowe ok 1,5 l. Ugotowac do calkowitej miekkosci groch - tylko mieszac i uwazac zeby sie nie przypalil. Jeszcze cieply przetrzec przez sito od razu do rosolu ( po co brudzic naczynia), zagrzac. Zrobic male skwareczki i dodac wraz z majerankiem do zupy. Dopiero teraz doprawic sola bo wczesniej mozna przedobrzyc. Na patelni rozpuscic maslo i dodac pokrojona w kostke bulke zrobic grzanki. Zupe mozna podawac w talerzach lub bulionowkach osobno grzanki. Smacznego.

Potrzebne przybory:

sitko, mikser z koncowka do przecierania, ostatecznie mozna przetrzec nawet zwykla lyzka.

« Powrót