Przepis kulinarny
Boczniaki z cebulką wiosenną Autor: Evil_Princess   Data: 17.03.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6041
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 20 min. niska

Składniki:

- boczniaki ostrygowate (3-4 na osobę) - cebulka wiosenna (1/2 pęczka na osobę) - duży pomidor (malinówka) - mała szalotka lub pół małej czerwonej cebuli - szczypiorek - Balsamico bianco lub inny dobry ocet winny - oliwa - cukier - salt & pepper

Jak przyrządzić?

• Boczniaki dokładnie otrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym (nie myć!), skropić oliwą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i odstawić na 15 minut. • Opłukaną i oczyszczoną cebulkę wiosenną przekroić wzdłuż na pół (około 10 cm zielonej części zostawić; pozostałą zieleninę pokroić w krążki na dekorację), napędzlować oliwą. • Pomidora naciąć w krzyż, wrzucić na chwilkę do wrzącej wody, ściąnąć skórkę, pokroić najpierw w ćwiartki, usunąć łyżeczką nasiona, pokroić w drobną kostkę. • Szalotkę pokroić w drobną kostkę. • Szczypiorek posiekać. • Zmieszać z balsamico (ok. 1,5 łyżki), dobrą oliwą (ok. 2-3 łyżki), odrobiną cukru, solą i pieprzem. • Boczniaki i cebulkę usmażyć albo na odrobinie oliwy na patelni albo na ruszcie w piekarniku. • Cebulkę rozłożyć na talerzach, boczniaki ułożyć na środku, skropić Vinaigrette i posypać szczypiorkiem. Do tego: chrupiąca bagietka.

« Powrót