Przepis kulinarny
Cosik a la Ballantines Autor: Izunia   Data: 24.03.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6107
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1,5 litra ? zł średni 120 min. ?

Składniki:

- 2 puszki mleka skondensowanego - zagęszczonego, słodzonego - 1 litr rumu

Jak przyrządzić?

Zagotować mleko (wkładając puszki - nie otwierać ich - do wody, musi ona je przykrywać w całości)- gotować przez 2 godziny. Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia. Kiedy mleko ostygnie należy zawartość puszek wrzucić do wysokiego naczynia i dodać rum, zmiksować na wolnych obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać masę do buteleczki i odczekać jeden dzionek - a potem to już tylko sama przyjemność :)

Potrzebne przybory:

Mikser i garnek wody

Uwagi:

Mleko gotujemy w puszkach, których nie należy otwierać przed ugotowaniem! - w wyniku tego procesu powstanie nam masa przypominająca toffi. Miksowanie takiej masy jest troszeczkę pracochłonne, bowiem trzeba to robić na wolnych obrotach miksera. Rum powinien być oryginalny i nie należy go zastępować innymi nalewkami :)

« Powrót