Przepis kulinarny
Bakłażany po mistrzowsku Autor: Kubaczek   Data: 08.04.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6218
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 ? zł średni 20 min. ?

Składniki:

2 bakłażany, sos pomidorowy (z puszki lub kartonu), bazylia, ser mozzarella (najlepiej podsuszony, taki jak na pizzę) sól, pieprz, tymianek, do smaku mogą być inne zioła.

Jak przyrządzić?

Bakłażany obrać ze skórki, pokroić na plastry ok. 1 cm, odsączyć z wody (żeby nie były gorzkie, posolić i położyć na ręczniku papierowym na 15 min). Następnie podsmażyć je na rumiano na patelni. Po usmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego (do zapiekania w piekarniku). Ułożyć warstwami. Polać sosem pomidorowym (już doprawionym ziołami), posypać całość serem i zapiekać w piekarniku aż ser będzie złocisty.

Uwagi:

Osobiście nie przepadam za bakłażanami , ale podane w ten sposób stały się moją ulubioną jarską potrawą :)

Czas przygotowania:

20 + 20 (odsączanie + pieczenie)

« Powrót