Przepis kulinarny
Spaghetti z sosem serowym Autor: Inka   Data: 31.10.2002
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=63
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-3 porcje ? zł średni 7-9 min. średnio dużo

Składniki:

- makaron spaghetti, - po 10-15 dkg 4 rodzajów sera (proponowane: ementaler, gouda, gorgonzola i oscypek - bo ja lubie ostry..), - śmietana 12%, - łyżka masła, - opcjonalnie: 2 ząbki czosnku, bazylia świeża, świezo zmielony pieprz.

Jak przyrządzić?

Miksujemy sery na małe kawałki, czy też ścieramy na tarce- jak kto lubi..;) w rondelku rozpuszczamy masło na małym ogniu i dodajemy śmietanę, mieszamy. Następnie dodajemy pomieszane i utarte sery... i energicznie mieszamy aż do rozpuszczenia sera i połączenia składników. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy śmietanę i mieszamy, na końcu dodajemy świeżo zmielony pieprz .. i gotowe:))

Potrzebne przybory:

Mikser/tarka, deska, nóż.

Jak podawać?

Płaski talerz do pasty, przybrane bazylia i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Uwagi:

W wersji z czosnkiem czosnek wyciskamy praską na etapie rozpuszczonego masła ze śmietaną. Najlepiej gorącym polewać makaron ugotowany na lekko twardo i posypać posiekanymi listkami bazylii. Jeśli polejemy reszta sosu pozostały makaron, na drugi dzień mamy super zapiekankę...:)

Czas przygotowania:

tyle co makaron + 7-9 min na sos.

« Powrót