Przepis kulinarny
Wegetariańskie cannelloni Autor: kakun   Data: 04.02.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=644
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5-6 porcji 20 zł średni ? min. średnio dużo

Składniki:

- 12 tubek cannelloni ( nie trzeba uprzedni gotować), - 250g sera mozarella (zetrzeć na tarce). Nadzienie: - 2 łyżeczki oliwy z oliwek, - 2 ząbki czosnku (drobno posiekane), - 2 pory (pokrojone w drobne plasterki), - 1 czerwona papryka (drobno pokrojona), - ok 500g szpinaku (drobno posiekanego, może być zmrożony), 200g sera żółtego (zetrzeć na tarce ), - 1 puszka kukurydzy, - 2 łyżeczki papryki w proszku. Sos pomidorowy: - 1 łyżeczka oliwy z oliwek, - 1 duża cebula (drobno pokrojona), - ok 440g pure z pomidorów (lub pomidory w puszce), - 2 łyżki białego wytrawnego wina.

Jak przyrządzić?

Sposób wykonania nadzienia: Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek i pory, mieszaj przez ok 4 minuty lub aż por będzie miękki. Dodaj paprykę i szpinak, mieszaj az szpinak połaczy sie z resztą składników. Przesyp tak przygotowane warzywa do dużej miski, dodaj ser, kukurydze oraz papryke w proszku i dobrze wymieszaj. Nadziewaj tubki cannelloni łyżeczką i układaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu, uprzednio wysmarowanym oliwą. Odstaw. Sos pomidorowy: Rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebule, smaż mieszjąc dopóki cebula nie bedzie miękka. Dodaj puree pomidorowe oraz wino i mieszjąc pogotuj na lekkim ogniu przez ok 5 minut. Polej sosem pomidorowym cannelloni, posyp serem mozarella, i piecz w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez ok 45 minut, aż ser przyrumieni się.

Uwagi:

Zawsze wychodzi! możesz dawać warzywa w różnych proporcjach, np, 1 pora, a 2 papryki, ważna jest ilść szpinaku, bo stanowi bazę do nadzienia. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, nadmiar wody można odlać.

« Powrót