Przepis kulinarny
Koperkowa Autor: Selenit   Data: 19.05.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6522
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ok. 45 min. ?

Składniki:

- 2 marchewki, 1 maly seler, 1 pietruszka - 1 cebula - 1/2 opak. śmietany 30% - 1 lub 2 pęczek koperku ogrodowego - 1 kostka rosołowa (z kury) - 3/4 szklanki grysiku - sól, pieprz

Jak przyrządzić?

Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa (marchewki, seler, pietruszkę i pokrojoną cebulę) i gotujemy. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie wyjmujemy je z garnka aby ostygły. Grysik zalewamy zimną wodą i mieszamy (można to zrobić nie w szklance, lecz w innym większym naczyniu). Wywar doprowadzamy do wrzenia i wlewamy grysik - powoli mieszając. Warzywa kroimy na drobne kostki i wrzucamy do zupy. Następnie dolewamy śmietanę do smaku, kostkę rosołową oraz drobno posiekany koperek. Wszystko jeszcze raz zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

można podawać z grzankami.

Uwagi:

Czas przygotowania:

« Powrót