Przepis kulinarny
Kawka na poprawę nastroju Autor: katka   Data: 23.05.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6540
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

kawa mielona - po dwie miarki na osobę, cynamon 1 łyżeczka, kardamon 1 łyżeczka, imbir 1/2 łyżeczki, godździki sproszkowane 1/2 łyżeczki, syrop klonowy 1 łyżeczka na osobę, cukier trzcinowy 1 łyżeczka na osobę, śmietana 36%

Jak przyrządzić?

Cynamon, kardamon, godździki i ibmir wymieszać, kawę zaparzyć, najlepej w ekspresie ciśnieniowym. Do każdej filiżanki wsypać po pół łyżeczki przypraw, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego oraz 1 łyżeczke syropu klonowego, wymieszać do uzyskania jednolitej masy - taka mało estetyczna paciaja sie robi, ale ślicznie pachnie. Uzyskaną masę zalać gorącą kawą do 2/3 filiżanki. Śmietankę ubić z naprawdę niewielką ilością cukru - paciaja do kawy jest potwornie słodka - i dodać duży kleks do filiżanki.

Potrzebne przybory:

Ekspres ciśnieniowy może się przydać, jak ktoś jest zaprzyjaźniony z kawą i nie przepada za "zalewajką".

Jak podawać?

W filiżankach, szklankach, kuflach... to zależy jak bardzo potrzebujesz pocieszenia:) Bardzo pasuje do Tiramisu... ale wtedy to już kaloryczne samobójstwo :(

Uwagi:

Kawa wychodzi bardzo słodka i aromatyczna, dlatego za często nie da się jej pić. Można pominąć syrop klonowy lub cukier trzcinowy, ale z nim jest najlepsza - ten charakterystyczny posmak, po wymianie na zwykły rafinowany cukier i bez syropu sporo traci na smaku. Wersja dla leniwych lub zapracowanych może być z kawą rozpuszczalną - mieszamy ją z przyprawami i zalewamy wrzątkiem, wtedy jest słabsza. Porcja jest potwornie kaloryczna jak na kawę, więc stosować tylko w awaryjnych sytuacjach - bardzo dużą depresja, której nawet kalorie nie zaszkodzą :)

Czas przygotowania:

Nie tak szybkie jak rozpuszczalna z mlekiem, ale warto.

« Powrót