Przepis kulinarny
Sałatka ryżowa Autor: brydzia85   Data: 29.05.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6571
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-6 ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

2 woreczki ryżu (każdy rodzaj możliwy), puszka fasoli czerwonej, puszka kukurydzy, 4 średnich ogórków kiszonych (również polecam w occie), 100g wędzonejsz szynki drobiowej, 4 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku, 1-2 łyżki musztardy (najlepiej sarepska), sól, pieprz do smaku, kilka listków świerzej pietruszki

Jak przyrządzić?

Ryż ugotować na półtwardo. Najlepiej nie dłużej niż 15 min. (zależy od rodzaju ryżu i długości jego gotowania). Po ugotowaniu należy poczekać aż wystygnie i po kolei dodawać składniki. Ogórki i szynkę pokroić w kostkę, fasolkę i kukurydzę dobrze odcedzić. Wrzucić wszystko do jednej miski i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sos do sałatki: Majonez, musztardę i wyciśniety ząbek czosnku wymieszać na jednolitą masę. Dodać do reszty. Całośc dokładnie wymieszać. Można jeść od razu po przygotowaniu, badź schłodzić w lodówce. Na wierzch sałatki można położyć pietruszkę.

« Powrót