Przepis kulinarny
Chilli con Pollo Autor: BladeRunner   Data: 11.06.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6672
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-3 20 zł średni 45 min. ?

Składniki:

około 50 dag piersi z kury, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, 2 małe puszki koncentratu pomidorowego, przyprawa meksykańska, czosnek granulowany, papryka ostra, oregano i zioła prowansalskie, kostka rosołowa, trochę mąki z wodą do zagęszczenia, olej lub lepiej oliwa z oliwek

Jak przyrządzić?

I po kolei: kurę oprawiasz i kroisz w małe kawałki; na patelnię nalać olej lub oliwę i podgrzać to; jak się podgrzeje wrzucić mięso i trochę przypraw - zioła, paprykę i przyprawę meksykańską - żeby się podpaliły razem z mięsem; jak się mięso zetnie dodać odsączoną czerwoną fasole i odsączoną kukurydze, koncentrat oraz kostkę rosołową rozrobioną w połowie szklanki wody; wymieszać na patelni na małym ogniu, nie przykrywać i niech się gotuje jakieś 15 minut - mieszaj tak żeby nie pryskało dookoła, dodaj jeszcze przyprawy meksykańskiej, aha i czosnku granulowanego. Podgrzać i jak trzeba zagęścić mąką.

« Powrót