Przepis kulinarny
Bakłażany faszerowane a mi manera Autor: noa   Data: 10.02.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=668
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 porcje ? zł średni 25-30 min. dużo

Składniki:

- 2 równej dlugosci i grubosci baklazany, - mieso mielone, - sól, - pieprz czarny mielony, - bulka tarta, - olej do smazenia, - wino wytrawne biale, - woda, - czosnek.

Jak przyrządzić?

Baklazany umyc przekroic na 2 równe polówki,srodki wydrazyc lyzeczka,zostawiajac troche miazszu. Mieso wymieszac ze zmielonymi srodkami z baklazanu, przepuszczonym przez praske czosnkiem, sola i pieprzem. Nakladac w srodek baklazanów do wyrównania z wysokoscia warzywa. Posypac wierzch równimiernie bulka tarta i przyklepac. Smażyc nadzieniem do dolu na zloty kolor,odwrócic podlac winem,gdy wyparuje alkohol dodac wody,przykryc i dusic do miekkosci baklazanów.

Potrzebne przybory:

Deseczka, nóz, lyzeczka, patelnia, ew. nitka do zwiazania.

Jak podawać?

Na cieplo z ziemniaczkami w calosci polana wlasnym sosikiem.

Uwagi:

Dla smakoszy sera przed koncem duszenia posypac obficie serkiem.

Czas przygotowania:

Baklazany ulozyc ciasno by w trakcie sie nie pootwieraly(lub zwiazac leciutko nitka).

« Powrót