Przepis kulinarny
Cielęcina w sosie śmietanowo-ziołowym Autor: Clue   Data: 13.06.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6690
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

1 kg ładnej cielęcinki (tak żeby dało się ją pokroić w plastry), 1 duża cebula, 1 kubeczek śmietany 12%, kostka bulionowa, szczypta słodkiej i ostrej papryki, sól, pieprz czarny w ziarnkach, pieprz czarny mielony, zioła suszone: zioła prowansalskie, bazylia,odbrobina tymianku, zioła świeże: bazylia, oregano

Jak przyrządzić?

Cielęcinę pokroić w plasty (grubość 1 cm) i rozbić tłuczkiem. Posypać pieprzem mielonym i ziołami prowansalskimi. Podsmażyć krótko na oliwie, nie rumienić. Podsmażone mięso umieścić w litrze bulionu, na oliwę po smażeniu wrzucić pokrojoną w plastry cebulę i zeszklić, nie rumienić. Dodać cebulę do mięska. dodać przyprawy (papryka słodka i pikantna do smaku, sól, pieprz w kulkach, szczypta tymianku, suszonej bazylii i ziół prowansalskich) oraz świeże zioła w ilości takiej jak kto lubi :) Dusić ok 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i wodą oraz odrobiną (tylko odrobiną) cukru. Dokładnie zamieszać żeby nie było grudek, zagotować (uwaga, nie przypalić).

Uwagi:

Proponuję podawanie z makaronem typu grube rurki albo z młodym ziemniaczkiem :) Do popicia białe lub różowe wino :) Smacznego :)

« Powrót