Przepis kulinarny
Grochówka Autor: SYLWIA   Data: 21.07.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7055
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
ok. 6 6 zł średni ? min. ?

Składniki:

pół kilo grochu, kilka ziemniaków, boczek wędzony, kiełbaska - ok. 15 dag, przyprawy

Jak przyrządzić?

Namoczyć groch na ok. 8 godz, później zlać wodę i nalać swieżej, gotować do miękości (a właściwie do rozgotowania) podlewajęc wodą często, w międzyczasie dodać przyprawy: wegetę, sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie. Osobno ugotować ziemniaki, odparować i wrzucić do zupy. Usmażyć kiełbaskę lub/i boczek, dodać do zupy.

Jak podawać?

z chlebkiem, posypane majerankiem

Uwagi:

Naprawdę polecam (szczególnie smakuje facetom).

Czas przygotowania:

Groch gotuje się długo, ale opłaca się.

« Powrót