Przepis kulinarny
Kuleczki Toscana Autor: flassh   Data: 26.07.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7129
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ok. 30 min. ?

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 0,25 l przecieru pomidorowego (wożna dostać w kartonikach zmiksowane pomidory, te będą najlepsze), 0,25 dag sera mozarella z wody, 1 cebula, czerstwa bułka, 1 jajko, kostka rosołowa, zioła prowansalskie lub bazylia i oregano, sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Posiekaną w drobną kosteczkę cebulę dodać do mięsa mielonego. Czerstwą bułke namoczyć w wodzie do miękkości, odcisnąć i także dodać. Do tego sól, pieprz do smaku, no i jajko. Dobrze wymieszać. Przygotować jak do kotletów mielonych. Kto lubi może dodać sól czosnkową do smaku. Uformować kuleczki i wyłożyć do glinianej lub szklanej brytfanki. Przecier pomidorowy wlać do garnka, dodać kostkę rosołową i zioła do smaku. Zagotować. Wylać do brytwanki z kuleczkami mielonymi. Ser mozarella wyciągnąć z wody pokroić w plasterki i wyłożyć nim każdą kuleczkę. Nie przykrywać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C ok. 30 minut.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Najlepiej podaje się z makaronem w każdej formie. Mnie osobiście najbardziej smakuje z makaronem ze szpinakiem. Zielony makaron. Smacznego.

Uwagi:

Czas przygotowania:

« Powrót