Przepis kulinarny
Kurczak po chińsku a'la Hose Autor: Hose   Data: 31.07.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7175
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 6-8 zł średni 30 min. ?

Składniki:

- pierś z kurczaka (300g) - pieczarki (4) - cebula (1) - czosnek - kostka rosołowa - przyprawy (przyprawa kuchni chińskiej, estragon, oregano, pieprz ziołowy, chili con carne, curry) - sos sojowy - opcjonalnie papryka i pomidor

Jak przyrządzić?

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy wymieszanymi przyprawami i kładziemy na rozgrzany olej wraz z pokrojonymi 2-3 ząbkami czosnku. Gdu kurczak się zarumieni zdejmujemy go, a na ten sam olej wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy tak długo, aż cebula osiągnie złocisty kolor. Następnie do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i zalewamy szklanką bulionu. Dusimy tak długo, aż pieczarki nie zmiękną. Możemy teraz dodać także kawałki pomidora lub papryki, jak kto woli. Po 5-10 minutach duszenia, na patelnię wrzucamy wczesniej podsmażone kawałki kurczaka i dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Całość dusimy przez kolejne 5-10 minut. Gotowe.

Potrzebne przybory:

patelnia, nóż, deska do krojenia

Jak podawać?

Potrawę podajemy z ryżem.

Uwagi:

Przepis sam w sobie rewolucyjny nie jest, ale najważnieszą w nim rolę odgrywają przyprawy. Czasami do potrawy lubię dodać 2 łyżki sosu słodko kwaśnego, dodaje całości czerwonego zabarwienia.

Czas przygotowania:

« Powrót