Przepis kulinarny
Cukinia miodowo-curry Autor: kasumi   Data: 07.08.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7250
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-3 ? zł średni 30-40 min. ?

Składniki:

Duża cukinia, 2 duże pomidory, imbir mielony, delikat do mięs, curry, pieprz, sól, miód ciemny aromatyczny, przyprawa do ryb - kamis, zioła prowansalskie, bazylia, oliwa z pestek winogron.

Jak przyrządzić?

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na 4, wyciąć pestki, nie obierać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć i obrać, przekroić na pół i wyjąć pestki. Rozgrzać oliwę na dużym ogniu i smażyć cukinię, posypać dla aromatu szczyptą ziół prowansalskich, mieszanką ziół do ryb oraz szczyptą bazylii. Dodać curry wedle uznania. Mieszać od czasu do czasu. Po 5 min smażenia dodać łyżeczkę delikatu oraz łyżeczkę imbiru, zamieszać i dalej smażyć, aż cukinia zacznie się rozchodzić. Potem dodać łyżeczkę (sporą) miodu. Smażyć jeszcze 7 min.

Potrzebne przybory:

patelnia głęboka, nóż, deska,

Jak podawać?

Najlepiej z makaronem (świderki) lub z ryżem, ale można też jeść samą.

« Powrót