Przepis kulinarny
Czerwone zielone śledzie Autor: KrysiaMisia   Data: 26.02.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=737
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
sporo ? zł średni 20 min. mało

Składniki:

- 1 kg tzw. zielonych śledzi (najtańsze, surowe, są w sklepach), - 4 duże cebule. Zalewa: - 1 szklanka wody, - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki, - 1/2 szklanki oleju, - 1/3 szklanki octu 10%, - 3 łyżki cukru, - 1 łyżka soli, - liść laurowy, ziele angielskie.

Jak przyrządzić?

Ze śledzi zdjąć skórę, pokroić na kawałki dług. ok. 3-4 cm. Cebulę pokroić w talarki. Zagotować zalewę z podanych składników, z tym, że ocet dodać, gdy już wrze, koncentrat też. Wrzucić śledzie, zmiejszyć ogień i gotować 10 minut. Starać się nie mieszać, ew. tylko leciutko podnosić od spodu drewnianą łyżką lub łopatką. Odstawić w chłód na jakieś 24-48 godzin. Po tym czasie są najlepsze.

Uwagi:

Pyszne, pikantne śledziki. Po podanym czasie odpoczynku ocet rozpuszcza wszystkie resztki ości (no, osteczek), i ich nie czuć - więc absolutnie nie przerażać się, gdy ktoś spróbuje efektu swojego trudu od razu po wystygnięciu i wyczuje taką osteczkę. Znikną!

« Powrót