Przepis kulinarny
Niebiańskie pieczywko Autor: Domika   Data: 19.08.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7432
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
na zwykłą imprezkę starczy tanie a pyszne zł średni ? min. ?

Składniki:

chleb albo bułka paryska, masło śmietankowe w kostce, kostka sera feta, dużo czosnku

Jak przyrządzić?

Kroimy chleb w niezbyt grube kromki (choć można też kupić taki od razu). W miseczce rozcieramy masło, najlepiej odłożyć je wcześniej żeby było miękkie. Następnie dodajemy fete po kawałku i ucieramy z masłem, tak żeby wyszła jednolita masa. Teraz dodajemy najważniejsze, a mianowicie czosnek, przepuszczony prze praskę lub drobniutko posiekany, ja dodaję dużo bo jestem jego fanką. Nie trzeba solić bo feta jest dość słona. Tak powstałym masełkiem smarujemy każdą kromkę z obu stron i sklejamy z następną aż do samego końca. Chlebek owijamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do chwili aż będzie chrupiący. Podgapiłam ten przepis na imprezce i wiem ze zrobił furorę.

Potrzebne przybory:

Nóż, praska do czosnku, miseczka do wymieszania masełka i coś czym to chcemy zrobić no i folia aluminiowa.

Jak podawać?

To jest też świetny sposób na podanie chleba na imprezach grillowych, wtedy najlepiej jak leży na grilku bo będzie cały czas cieplutki. Super smakuje z pomidorkiem.

Uwagi:

Nie należy mocno owijać chlebka folią bo dłużej wszystko potrwa i nie bedzie chrupięcy, chodzi o to żeby się nie rozleciał.

Czas przygotowania:

potrawa szybka a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, mnniam

« Powrót