Przepis kulinarny
Bigos wegetariański Autor: akurat   Data: 31.10.2002
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=75
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-5 porcje 10 zł średni 30 min. mało

Składniki:

- jedna główka kapusty (pekińskiej lub zwyklej), - 1 marchewka, - pęczek pietruszki, - kostka bulionowa, - szklanka wody, - koncentrat pomidorowy, - olej, - cebula, - sól, - pieprz.

Jak przyrządzić?

Olej wlać do rondelka, po rozgrzaniu dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać posiekaną kapustę, dolać wody i dusić do zmięknięcia. Gdy kapusta będzie już miękka dorzucić kostkę, ztartą marchewkę, dalej dusić. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i dusić przez kilka minut, ale nie długo.

Potrzebne przybory:

Garnek do duszenia, najlepiej teflonowy, przykrywka, łyżka do mieszania.

Jak podawać?

Bardzo dobrt jest z makaronem głównie świderkami lub muszelkami, można podawać jako przystawkę do kotletów schabowych lub drobiowych. Jako samą potrawę nie polecam.

Uwagi:

Jeżeli potrawa będzie zasłodka można dolać odrobinę maggi.

« Powrót