Sałatka ryżowa z curry
Autor: magda
Data: 24.08.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7546
|
Porcje: |
Koszt: |
Trudność: |
Czas: |
Kaloryczność: |
? |
? zł |
średni |
do 30 min. |
? |
|
Składniki:
3/4 szklanki ryżu (jedna torebka to trochę za dużo), średnia czerwona papryka, 8-10 plastrów ananasa z puszki, mała puszka kukurydzy konserwowej, 2-3 ząbki czosnku, majonez, curry, sól, biały pieprz, przyprawy i zioła (wedle uznania)
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda, pokroić na małe kawałki. Plastry ananasa delikatnie osączyć, pokroić na małe kawałki. Kukurydzę osączyć na sitku z zalewy, dodać do pozostałych składników. Dodać przestudzony ryż, posiekany czosnek i majonez (wedle uznania). Doprawić curry, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami i (lub) ziołami. Dokładnie wymieszać.
Potrzebne przybory:
Jak podawać?
|
Uwagi:
Do sałatki najlepiej nadaje się majonez ostrzejszy w smaku (np. Kielecki lub Kętrzyński). "Esencją" sałatki poza curry i czosnkiem są dodane zioła (np. bazylia, oregano), których ja osobiście nie żałuję. Sałatka smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy się "przegryzie". |
Czas przygotowania:
|
« Powrót
|
|
|