Przepis kulinarny
Zapiekanka a la Lalo Autor: Lalo   Data: 26.08.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7574
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

- 500g makaronu świderki - 500g mięsa mielonego - 2 średnie papryki czerwone lub żółte - bazylia - koncentrat pomidorowy - 200 g sera żóltego gouda w kawałku - olej / oliwa z oliwek - sól, pieprz - przyprawy do smaku

Jak przyrządzić?

Makaron 500g świderki zagodować, w trakcie gotowania posolić ale z umiarem :P Mięso mielone podsmnażyć w małej ilości oleju, gdy zacznie się "dusić" (zmieni kolor z intensywnie czerwonego na blado czerwony) dodać do słoiczka koncentratu pomidorowego, w takiej koncentratowo-olejowej zalewie "dusić" mięso ok. 10-15 min. do momentu, aż zacznie się przysmażać. Paprykę dokladnie umyć i sparzyć wrzącą wodą, następnie obrać ze skórki. Do żaroodpornego naczynia na dno wlać odrobinkę oleju by zapiekanka się nie przypalila, następnie wartwowo ukladać poszczególne produkty - najpierw makaron, następnie jeszcze ciepłe usmażone mięso wraz ze sparzoną papryką i drobno posiekaną bazylią (każda warstwa musi zaczynać się od makaronu i nim kończyć). Gdy zabraknie produktów, górną warstwę posypać drobno startym serem, papryką w proszku i innymi przyprawami. Zamknąć naczynie, wstawić do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na jakieś 35-40 min. Smacznego.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Czas przygotowania:

« Powrót