Przepis kulinarny
Lasagne Autor: atomówka   Data: 31.10.2002
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=77
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 porcje 25 zł średni 30 min. dużo

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego wieprz.-wołowego, - makaron lasagne, - 8 średnich pomidorów, - ser żółty, - bazylia, - czosnek garnulowany, - sól.

Jak przyrządzić?

Pomidorki bez skórki gotować przez 15 min (oczywiście pokrojone), w tym czasie na dużej patelni smażymy mięso do momentu aż zmieni swój kolor, następnie do mięska dodajemy ugotowane uprzednio pomidorki, całość smażymy przez przez ok. 2 minuty. Następnie gotujemy płaty makaronu przez około 10 min. Polecam makaron "Malma" - w przeciwieństwie do innych się nie skleja. Brytwankę, w któtej bedziemy piec lasagne smarujemy masełkiem, na spód kładziemy warstwe makaromu, na nią mięso z pomidorkami i pokrojony w plasterki ser żółty, tak naprzemiennie kładziemy następne warstwy w tej samej kolejnośći. Pieczemy przez około 15 min.

Potrzebne przybory:

Duża patelnia, brytwanka, fartuszek.

Uwagi:

Należy nie zapominać o przyprawach, mięsko będzie miało niepowtarzalny smak, kiedy dodamy do niego czosnek granulowany, bazylię i sól. Do smażenia polecam margaryne w płynie. Życzę smacznego!!!

« Powrót