Przepis kulinarny
Bakłażany pod parmezanem Autor: bogusia   Data: 05.03.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=777
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-5 porcji ? zł średni 120 min. dużo

Składniki:

- 2 srednie, - jedrne, z lsniaca czarna skorka baklazany, - sol, - mąka, - dowolny zolty ser, - starty parmezan, - dowolna puszka sosu, - spaghetti.

Jak przyrządzić?

Pokroic baklazany w plastry o grubosci 1,5cm. Posolic,po czym ulozyc je na desce i przykryc druga,obciazona deska.Po godzinie obmyckazdy plasterek z soli i wytworzonego soku.Obtoczyc baklazany w mace i smazyc na goracym oleju z dwoch stron.Do dosc duzego zaroodpornego naczynia wlac sos spaghetti,ukladac na nim podsmazone plasterki.Na kazdy plasterek posypac obficie parmezan,przykryc plasterkiem zoltego sera i zapiec ok.30min w 200 C piekarniku.

Potrzebne przybory:

2 duze deski do krojenia ,zoroodporne naczynie,do obciazenia deski moze byc garnek z woda.

Uwagi:

Olej do smazenia musi byc goracy,bo inaczej baklazany go wchlona.Sol i obciazenie baklazanow powoduje wyciagnieciu z nich goryczy,ktora maja w sobie.

« Powrót