Przepis kulinarny
Dyniowa zupa - krem Autor: Trzpiotka   Data: 27.09.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7887
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

1 duża cebula, 3 marchewki, plaster selera, 1 pietruszka, dynia (w ilości zależnej od pożądanej ilości zupy ;)), kostka rosołowa (najlepiej drobiowo-warzywna), masło, sól, imbir, gałka muszk., wegeta do smaku, śmietana.

Jak przyrządzić?

Cebulę podsmażyć na maśle, następnie wrzucić marchew i pietruszkę pokrojoną w plasterki, seler i dynię pokrojona w kosteczki, wszystko poddusić ok. 5 min. Następnie warzywa przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby je przykryła. Dodać kostkę rosołową i przyprawy do smaku. Kiedy warzywa zmiękną, zmiksować, dodać śmietany. Można podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Z przepisu można gotowac też zupki z innych warzyw, w zależności od preferencji :) zastępując dynię np. brokułami, ziemniakami lub marchewką. Pychota! :) Smacznego!

Czas przygotowania:

« Powrót